A glutamin, a 20 fehérjealkotó aminosavak egyike, amely legnagyobb koncentrációban az izomban található meg. Úgynevezett feltételes esszenciális aminosav, ez annyit jelent, hogy a szervezetünk is képes előállítani, de csak bizonyos körülmények mellett.

Amennyiben ezek a feltételek nem biztosítottak, úgy ez az szintézis elmarad. Ilyen körülmény lehet például intenzív sportolás esetén vagy gyomor –és bélbetegségekben. Tervezett sebészeti beavatkozások után a betegek katabolikusak, ami a szénhidrát és a fehérjeanyagcserét is érinti. Ennek az állapotnak a jellemzői a hiperglikémia és a nitrogénveszteség növekedése, ami fokozhatja az infekciók, a sebgyógyulás elhúzódásának veszélyét, csökkenti az izomerőt, ami a kórházi tartózkodás elhúzódásához vezet.

A glutamin szerepe fontos a posztoperatív nitrogénegyensúly javításában, immunfunkció növelésében, fenntartja a gasztrointesztinális struktúrát és funkciót, csökkenti a bél áteresztő készségét. De a fizikai erőnlét megnövelése mellett természetesen van még egy nagyon fontos hatása, hiszen az agyra ugyanolyan erősen hat, mint az izomnövelésre. Intenzív testmozás során a szervezetünk gyorsabban használja fel a glutamint a tároló helyekről, mint az pótolni tudná. Amikor ez következik be, akkor a szervezet elkezdi lebontani az izmokat és így beindul a katabolikus állapot. A szájon át történő glutamin pótlás támogatja a glikogén tárolást- ezzel segíti más aminiosavak szintézisét és csökkenti a katabolikus állapotot túledzettség során. Amennyiben lecsökken a glutamin szint a teljesítmény csökkenésével számolhatunk. A regeneráció során is szervezetünk ehhez nyúl elsőként, így pótlása elengedhetetlen.